Ceea ce-l face pe leu sa fie foarte distinctiv si unic este coama ce-l face sa para mai mare si lasa un aer de dominare, de putere, acesta fiind supranumit si regele animalelor. Un mascul poate cantari intr-e 160 si 240 de kilograme iar femela intr-e 130 si 160 de kilograme.
Leii sunt animale salbatice carnivore, hrana lor fiind girafe, gazele, bivoli, zebre, antilope gnu, pui de elefant, de hipopotam, de rinocer. Leul se hraneste in special pe timpul noptii fiind un animal nocturn dar ataca si ziua aproape de lasarea serii si dimineata la rasaritul soarelui. Pe timpul zilei cand soarele este arzator leii stau si lenevesc conservandu-si fortele. Leii traiesc in grupuri de familie fiind alcatuite din femele inrudite, pui acestora si masculul neinrudit. Asigurarea hranei o fac femelele pe cand masculul apara teritoriul. Leii isi urmaresc prada, o incoltesc si o ataca din toate partile, acestia sugrumadu-si prada tinand-o cu coltii de gat.
Principalul dusman al leilor sunt hienele.
Femelele se pot inperechea pe toata durata anului. Perioada de gestatie pate dura intr-e 3 si 4 luni de zile. Daca o leoaica are pui aceasta se imperecheaza din nou doar dupa ce puii implinesc varsta de 2 ani sau imediat daca in caz ca puii acesteia mor. La nastere un puii au intr-e 900 si 1300 de grame, acestia fiind introdusi in grup dupa 5 saptamani. Dupa 3 luni de zile puii incep sa manance carne acestia continuand sa fie alaptati pana la varsta de 6 luni. La un an puii incep sa participe la vanatoare, iar abia la varsta de 3 ani acestia pot vana singuri.
Leii sunt pe cale de disparitie acestia fiind in numar de 30 de mii de exemplare in prezent, pe cand cu 20 de ani in urma erau in numar de 100 de mii.