Sunday, February 16, 2014

Girafa (Giraffa Camelopardalis)

Girafa cunoscuta si sub numele stiintific Giraffa Camelopardalis este cel mai inalt animal dintr-e animale, masculii avand intr-e 4 si 5.5 metri inaltime si cantarind 900 de kilograme. Girafa este originara din Africa si face parte din familia Giraffidae in care se include Girafa si ruda ei cea mai apropiata Okapi.

Girafele sunt faimoase datorita gatului lung care le permite sa ajunga la frunzele si fructele din inaltul copacilor, frunzele lor speciale fiind frunzele de acacia.

Limba girafei este de culoare gri si foarte lunga care ii permite sa-si curete urechile. Are doua coarne si o creasta osoasa datorita dezvoltarii excesive a oaselor frontale si nazale.  Gura este diferită de cea a altor rumegătoare, buza superioară nu este tăiată ca la cămile, are o formă mai ascuțită. Are un sistem care îi permite să deschidă și să închidă fosele nazale în mod voluntar, protejându-le de prafBlana este de culoare galbenă, cu pete de culoare mai închise sau mai deschise, petele de pe gât sau picioare sunt mai mici.


Girafele trăiesc în grupuri de 20-30 exemplare, la tinerețe, la bătrânețe caută singurătatea.

Perioada de gestație la girafă este între 14 și 15 luni; naște un singur pui. Girafa naște în picioare iar sacul embrionar nu se rupe când fătul cade pe sol. Girafele nou născute măsoară 1,8 m. La puține ore după naștere , puiul de girafă poate alerga și nu se deosebește de cel care are o săptămână. Oricum în primele două săptămâni stau mai mult așezate și păzite de mama lor. Girafele adulte sunt prea mari pentru majoritatea carnivorilor, dar exemplarele mai tinere pot fi atacate de majoritatea carnivorilor : lei, leoparzi, hiene și câini sălbatici. Puiul devine independent după 18 luni. Doar 21-49% dintre ei vor ajunge adulți, având o medie de viață de 20 și 25 ani.

Lasa un Comentariu