Thursday, February 6, 2014

Rinocerul African (Perissodactyla Rhinocerotidae, Ceratotherium simum)

Rinocerul Alb
Rinocerul African cunoscut si sub numele stiintific Perissodactyla Rhinocerotidae sau Ceratotherium Simum, este un animal robust cu un corp puternic, blindat cu o armura si un corn specific rinocerilor. Exista cinci specii de rinoceri in lume, principalele doua specii aflandu-se in Africa iar celelalte trei in Asia. In Africa traieste rinocerul negru si rinocerul alb iar in Asia traiesc cele trei specii ramase cum ar fi rinocerul indian, rinocerul javanez si rinocerul de sumatra.


Rinocerul alb are doua cornuri si in ciuda numelui sau el are culoarea gri deschis. Ajunge sa cantareasca 2.5 tone, pana la 4 metri lungine si 1.70 m inaltime. Ei traiesc in grupuri ce depasesc 10 membri, se hranesc cu iarba si frunze. Din pacate aceasta specie este pe cale de disparitie, chiar daca aceasta specie a fost protejata de multi ani.

Rinocerul Negru
Rinocerii albi pot fi gasiti pe campiile Africii de Sud cat si in Nordul Zairului. Ei nu au pradatori naturali din cauza marimii lor impresionante, dar din pacate singurii lor dusmani fiind branconierii.


Este un animal teritorial, masculii marcandu-si teritoriul cu urina. Locurile lor preferate sunt mlastinile noroioase unde se scalda in noroi pentru a se racori.


Perioada de reproducere la femela rinocer incepe la varsta de 3 ani pe cand masculul rinocer nu este apt pentru reproducere pana la varsta de 7 ani. Gestatia la femela dureaza 18 luni, iar cand un pui se naste acesta se hraneste cu laptele mamei timp de 12 luni. Puiul cand atinge varsta de 2, 3 ani este separat de familie devenind independent si solitar in cautarea unui alt grup de rinoceri.



Rinocerii negri sunt si ei in prezent pe cale de disparitie mai ales din cauza traficului ilegal de cornuri de
rinocer. In prezent exista doar 2500 de rinoceri negri in toata lumea, pe cand acum o suta de ani ei erau in numar de aproape un milion.



Rinocerul de Sumatra
Rinocerul Indian
Rinocerul Javanez

Lasa un Comentariu