Friday, February 7, 2014

Hipopotamul (Hippopotamus amphibius)

Hipopotamul cunoscut si sub numele stiintific Hippopotamus Amphibius este un mamifer african si este cel de-al treilea animal ca marime din lume, pe primul loc fiind elefantul african de tufis si pe cel de-al doilea rinocerul alb. Un hipopotam poate fi intalnit in raurile si lacurile din Africa.


Hipopotamul are aproximativ 3.5 metri in lungime, 1.5 in inaltime si are o greutate de la 1.5 la 3.5 tone. Un mascul creste pe toata perioada vietii, pe cand femela la varsta de 25 de ani se opreste din crestere avand o greutate maxima de 1500 de kilograme. Ochii, urechile si nasul sunt situate in varful capului pentru a le permite sa se scufunde in apa sau noroi cu toata intregimea corpului.Au dinti ascutiti ce pot ajunge pana la 50 de centimetri pentru a se apara impotriva pradatorilor. Fiind un animal greu hipopotamul poate atinge viteza de 40 de kilometri la ora.


Hipopotamul este un mamifer amfibian, sta toata ziua si leneveste in apa pentru a se apara de caldura dogoritoare a soarelui, pielea lui fiind foarte subtire ceea ce poate cauza o dezhidratare severa in cazul lor. In ciuda faptului ca au dintii lungi si ascutiti hipopotamii sunt ierbivori. Seara dupa ce apune soarele ies la pascut si pot manca o cantitate de 40, 45 de kilograme de iarba iar dimineata inainte sa rasara soarele se intoarce in apa pentru digerare si lenevire pe toata durata zilei.


Hipopotamul este un animal teritorial doar in apa sau pe malurile acestora, nu si pe uscat. Fata de elefantul african sau rinocerul alb, hipopotamul este cel mai periculos cand vine vorba de apararea teritoriului, dat fiind faptul pentru care cele mai multe victime omenesti sunt datorate hipopotamului.


Maturitatea sexuala la femela este la varsta de 9 ani pe cand la mascul este la 7 ani. Imperecherea are loc in apa iar gestatia unei femele dureaza 8 luni de zile. Cand o femela da nastere unui pui aceasta se izoleaza de restul grupului timp de o luna de zile pentru ca acesta sa nu fie calcat in picioare sau omorat de catre masculi. Puiul incepe sa consume iarba dupa doua saptamani, iar perioada de alaptare este de un an. La varsta de 5 ani puiul de hipopotam deviine matur dar ramane in grup alaturi de mama sa.



Lasa un Comentariu