Wednesday, February 5, 2014

Elefantul asiatic (Elephas maximus)

Elefantul Asiatic cunoscut si sub denumirea stiintifica Elephas maximus. Poate atinge 3 metri in inaltime si o greutate maxima de 5 tone. Au corpul foarte masiv, fruntea plata, urechile arata ca un triunghi si sunt mai mici decat a elefantilor africani. Fildesii sunt foarte mici sau uneori inexistenti la femela. Chiar si masculii au fildesi foarte mici in comparatie cu celelalte specii de elefanti africani.


Elefantul asiatic se hraneste in general ziua, dar uneori din cauza procurarii mai greu a hranei devin active si noaptea. Ei pot fi gasiti in jungla, in padurile de deal, la poalele muntelui Himalaya, in savane sau in padurile mlastinoase unde au un rol foarte important in
mentinerea supravietuirii a unor specii de plante.


Elefantii asiatici se deplaseaza cu 7 km pe ora cand merg si cand alearga pot ajunge si la 30,40 de km pe ora. Traiesc si se deplaseaza in grupuri mari in cautarea hranei si a apei din locuri secetoase spre locuri bogate in hrana. Ei formeaza carari batatorite numite (drumul elefantilor) pe care si alte generatii de elefanti il urmeaza, acest drum fiind folosit si de alte animale sau chiar de oameni fiind usor de parcurs.


Timpul de gestatie la o femela de elefant asiatic este la fel ca la cel african de 22 de luni. In timpul nasterii elefantii se aduna si foarmeaza un cerc in jurul mamei pe cand doua femele mature o ajuta pe mama ridicand
puiul si punandu-l pe picioare. Dupa aproximativ 15 minute puiul poate sta singur pe picioare iar dupa 2 ore se poate deplasa.


Din pacate aceasta specie este pe cale de disparitie din cauza asezarilor omenesti astfel limitandu-le mediul lor natural.


Daca tia placut acest articol lasa un comentariu.


Lasa un Comentariu