Tuesday, February 4, 2014

Bivolul African (Syncerus caffer)


Bivolul african cunoscut sub numele stiintific Syncerus caffer este un animal robust originar din Africa, cu o inaltime ce poate varia de la 1.5 la 2 metri si o lungime cap-coada ce variaza intr-e 1.5 si 3.5 metri.
Comparativ cu alte bovine bivolul african are corpul mai lung dar robust cu o greutate intr-e 500 si 900 de kg masculii fiind mai mari in comparatie cu femelele. Au picioarele scurte, coada avand intr-e 70 si 110cm .
Culoarea lor este de obicei gri inchis sau negru la exemplarele mature, iar la cele mai tinere culoarea este maro-rosiatic. La bivolii africani atat masculii cat si femelele au coarne mari si ascutite curbate semanand cu litera C pe care le folosesc ca arme impotriva pradatorilor si masculii le folosesc in lupta lor de dominare.

In momentele cand turma este atacata bivolii fac un cerc in jurul puilor asadar acestia fiind foarte greu de capturat de catre pradatori iar acest fel cercul de aparare poate fi cu greu doborat.Bivolii sunt animale masive fiind un adversar redutabil impotriva pradatorilor, singurii care pot cade prada sunt masculii solitari.

Bivolul african se intalneste in Vestul, Centrul si Estul Africii. Acesta traieste in zone aride,locuri mlastinoase, rauri, lacuri cat si in zone cu vegetatie densa cum ar fi iarba inalta cu tufisuri sau paduri deschise.

Bivolii africani traiesc in turme ce ating cateva sute de exemplare cea mai mare parte fiind formata din bivoli tineri si femele, masculii petrecandu-si majoritatea timpului cu alti masculi.Bivolii cei mai batrani isi petrec majoritatea timpului singuri.

Cea mai importanta sursa de hrana a bivolilor este iarba verde, in lipsa acesteia bivolii pierd foarte repede in greutate, mai repede decat alte animale, asadar rata mortalitatii fiind in crestere din cauza malnutritiei. In lipsa ierbii in anumite perioade ale anului bivolii se hranesc cu alte plante. Din cauza caldurii ei se hranesc mai mult noaptea, ziua petrecand-o la umbra sau in mlastini acoperiti de namol.

Perioada de imperechere a unei femela bivol este la 4,5 ani de maturitate. Gestatia are o perioada de 11-12 luni. O femela poate da nastere la 1 sau 2 pui pe an, momentul benefic nasterii fiind timpul sezonului ploios aceasta fiind o perioada cu iarba verde proaspata care imbunatateste calitatea laptelui. Puii de bivolita se hranesc cu lapte toata perioada anului fiind depententi de acesta.La varsta de 4 ani bivolii masculi parasesc turma iar femelele raman in turma natala avand o stransa legatura cu aceasta.



Lasa un Comentariu